RSS

Apolo – Kako je Karlovcu vraćeno kino

06 sij.

Jučerašnje projekcije popularnog Hobita u 19 sati i točno u ponoć privukle su mnoštvo Karlovčana. U prepunim hodnicima Doma OS RH Zrinski nije se moglo pronaći ulaznicu viška. Hit redatelja Petera Jacksona sasvim sigurno privukao je posjetitelje, ali i osjećaj da napokon imaju kino. Nakon pet godina.

2013-01-05 18.57.27

Velik odaziv publike ključni je pokretač projekta

Ako nikada i niste posjetili Karlovac, znate da je najpoznatiji po svoje četiri rijeke. Nekada je bio poznat i po pet kino dvorana koje su funkcionirale istovremeno. Edison, Luxor, ljetna pozornica kina Luxor, kino Jugoturbina i Banija zatvorene su devedestih godina. U najpoznatijem karlovačkom kinu Edison zadnja projekcija održana je 2007. godine. Ove godine u Karlovcu je napokon pokrenuto kino – Apolo. Redovni program počeo je 1. prosinca prošle godine, a održava se subotom navečer i nedjeljom ujutro. O projektu i njegovu značaju razgovarali smo s Ksenijom Sanković iz Kinokluba.

Intersektorska suradnja – dobitna kombinacija

Inicijativu za otvaranje kino Apola možemo promatrati kao kino – trokut, objašnjava Ksenija. Naime, projekt se odvija na tri razine – lokalna vlast, privatni sektor i civilno društvo. „Financijska ulaganja Grada Karlovca i Tabopromocije, dosadašnje iskustvo Kinokluba Karlovac u audiovizualnoj djelatnosti te entuzijazam sva tri kuta ovog trokuta nije čest za vidjeti.“ Projekti Kinokluba posljednjih nekoliko godina kretali su se u smjeru otvaranja kina. Pokretanjem Filmske revije mladeži, Four River Film Festivala i Riječnog kina na Korani, Kinoklub je postao partner kina Apolo.

2013-01-05 18.56.35

U programu kina Apolo trebalo bi se pronaći ponešto za svakoga

„Apsurdna je situacija da je grad koji je imao 5 kina ostao bez ijednoga“

„Misao vodilja projekta jest osigurati građanima kino“, ističe Ksenija. Najteži dio posla uspješno je odrađen. Naime, iako kino djeluje tek nešto više od mjesec dana, projekt je pobudio snažan interes građana. Prepoznatljivost Apola leži u naporu da „kino Apolo nije samo kino u kojemu se mogu pogledati filmovi, već na dublji i kreativniji način doživjeti filmski svijet i popratni programi“, napominje Ksenija.

2013-01-05 18.54.55

Velika dvorana Doma Zrinski s uređenim gledalištem odabrana je za lokaciju kina Apolo

Mnogo planova za budućnost

 Ksenija ističe kako je mnogo ideja, a svakodnevno rade na njihovoj realizaciji. Osim definiranja programa za veljaču, daljnji planovi uključuju tematske projekcije i projekcije filmskih ekranizacija školske lektire. „Svi napori se ulažu upravo iz razloga koji sam ranije spomenula – da Karlovčani imaju svoje vlastito kino.“

2013-01-05 18.57.58

Svako pravo kino mora imati kokice

 
6 komentara

Objavio dana 06/01/2013 u Uncategorized

 

6 odgovora na “Apolo – Kako je Karlovcu vraćeno kino

 1. Matko Boršić

  06/01/2013 at 11:04 pm

  Inače, nakon što je u Zagrebu to propalo,. upravo je u kinu Apolo organiziran i maraton Lord of the Rings =) Datum održavanja je 12.1.2013. Makar ne mogu nać nikakav event na faceu ili ništa slično, ovdje ima najava toga:
  http://www.facebook.com/pages/Gospodar-prstenova/128736723858929

   
 2. ivana postružin

  07/01/2013 at 1:45 am

  Osim što prikazuje hit fillmove, kino Apolo privlači posjetitelje i nagradnom igrom na temu Tolkienove trilogije Lord of the rings koja je prethodila Hobitu.. Detalji su na:

  http://www.kaportal.hr/kino-apolo-boga-program.

  Ja to zovem dobrim početnim marketingom, mada je sama činjenica otvaranja jedinog kina u KA dovoljno dobra za privlačenje posjetitelja. 🙂

   
 3. matejapotrosko

  07/01/2013 at 10:36 am

  Bome čudno da grad poput Karlovca nije imao kino.. Doduše ja nisam baš ljubitelj istog, zanima me, ima li u Karlovcu kazalište?

   
 4. ddariaa

  07/01/2013 at 3:52 pm

  Da, žalosno je što je od 5 kina spao na to da nema ni jedno, tako da je ova inicijativa sjajna 😀 Gradsko kazalište Zorin Dom sagrađeno je krajem 19. stoljeća, 1892. i djeluje i danas 🙂

   
 5. Marija Pastuović

  07/01/2013 at 4:58 pm

  Stvarno pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da Karlovac dugo nije imao nijedno kino, pogotovo što je prije imao toliki broj. Podatak da se nekad moglo napuniti pet kina, a danas jedno zapravo govori puno o tome koliko su se vremena promijenila. Lijepo je znati da postoje osobe koje žele mijenjati situaciju, čini mi se u ovom slučaju na pravi način.

  U mom gradiću, Županji postoji kino, koje malo radi, malo ne… Interes publike je skoro pa nikakav, što ne čudi, ako uzmemo u obzir da prikazuju filmove koji su zbilja zastarjeli. Ipak, veseli me što su, preživjeli sve teškoće djelatnosti kinematografije, a i kulture kao cjeline i što kino radi! 🙂

  Nadam se, također, da će mladi čim prije shvatiti kakva je to prednost i znati ju cijeniti. Bravo Daria, jednostavno i jasno! Odlična tema.

   
 6. inesjurkovic

  09/01/2013 at 12:24 am

  Karlovac je možda jedini grad na 4 rijeke, ali zato je moja Cerna selo s istim brojem rijeka¨! 🙂
  U svom predzadnjem postu pisala sam o kuglani koja je otvorena u mom mjestu čak 25 godina nakon što je posljednja zatvorena. Interes je, kao i za vaše kino, bilo veliki, drago mi je da su to prepoznali ljudi u oba mjesta te tako omogućili nove zanimacije Karlovčanima i Cerancima, ali nije baš pohvalno da im je trebalo toliko godina. 🙂

   

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 

Neka Strana Priče

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

%d blogeri kao ovaj: