RSS

Glavni urednici

10 sij.

Tribina na temu Glavni urednici održana je jučer u Velikoj dvorani HND-a. U raspravi je zaključeno da vlasnici medija ne poštuju zakonske propise prema kojima bi i novinari trebali imati utjecaja u postavljanju glavnih urednika.

Cilj tribine bio je odgovoriti na pitanja tko su današnji glavni urednici, kako se biraju, kakav je njihov odnos prema novinarima i suočavaju li se s političkim i vlasničkim pritiscima. Od sadašnjih glavnih urednika na tribini su sudjelovali Renato Ivanuš (24 sata), Borna Keserović (21. stoljeće) i Alemka Lisinski (tportal). Uz nekadašnje glavne urednike Krešimira Fijačka (Vjesnik), Branka Tuđena (Večernji list), Dražena Vukova Colića (Danas), sudjelovale su i potpredsjednica HND-a Slavica Lukić i profesorica s Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović.

IMAG0087(1)

Sudionici tribine

Iako je hrvatsko medijsko zakonodavstvo predvidjelo postojanje redakcijskih statuta koji omogućuju novinarima utjecaj u postavljanju glavnih urednika, ono se ne poštuje. Zabrinjavajući trend da se za glavne urednike postavljaju oni koji su lojalni vlasniku, Slavica Lukić smatra logičnim. „Vlasnik je gospodar njihove sudbine“, napominje Lukić koja ističe kako glavni urednici često nisu dorasli svojoj poziciji. U nepoštivanje zakona uvjerila se i sama, kada je njen poslodavac izmijenio ključne odredbe statuta prema kojemu bi se novinari tajno mogli izjasniti protiv glavnog urednika. Prema profesorici Vilović, uloga vlasnika u određivanju profila medija neupitna je, ali novinari bi trebali birati glavnog urednika.

IMAG0090(1)

Moderator tribine bio je Dražen Ćurić

Na pitanje jesu li se suočavali s pritiscima, nekadašnji glavni urednici složili su se kako je uvijek bilo pritisaka koji su vodili kompromisima. „Prve dvije strane pisali smo o vlastima, a dalje smo svirali po svome“, rekao je Branko Tuđen. Međutim, Renato Ivanuš, Borna Keserović i Alemka Lisinski negirali su postojanje bilo kakvih vlasničkih i političkih pritisaka, kao i autocenzure. Tvrdeći da se nikada nije suočila s pritiskom vlasnika tportala, Alemka Lisinski ističe: „Redovito bilježemo sve o HT-u jer sve ostale ozbiljne stvari koje radimo bile bi devalvirane.“

2013-01-09 19.35.42

Tribine se održavaju svake srijede u HND-u

Sudionici tribine osvrnuli su se i na stanje novinarstva u Hrvatskoj. Dok profesorica Vilović smatra kako je hrvatsko novinarstvo na samrtnoj postelji, Renato Ivanuš smatra da nema razlike u padu naklade u odnosu na europske zemlje. No, ističe da snažno prodiranje interneta utječe na pad novinskih naklada.

 
Komentiraj

Objavio dana 10/01/2013 u Uncategorized

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

 

Neka Strana Priče

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

Piskaranje i piskaralaško prigovaranje.

Blog u službi konvergencije medija.

%d blogeri kao ovaj: